Danmark som deleøkonomisk foregangsland?

Der skrives og tales rigtig meget om deleøkonomi i øjeblikket og med rette. En i mit netværk, Jesper Bove-Nielsen, har for nylig sendt bogen “Den nye deleøkonomi” på gaden. Bogen afsluttes med et åben brev til Christiansborg med titlen “Kære Christiansborg: mere forandring end politiet tillader?” I dette åbne brev opfordrer Bove-Nielsen til, at politikerne får styr på de “oplagte udfordringer og uafklarede spørgsmål om f.eks. skat, selskabsret og arbejdsret, som følger i kølvandet på deleøkonomien.” Som det også fremgår af dagsaktuel artikel på Business.dk, så er potentialet inden for deleøkonomi stort, og deleøkonomien nåede allerede en størrelse på 27 mia. dollars i 2014, ifølge den rapport fra Boston Consulting Group, som nævnes i artiklen på Business.dk.
Vigtigt at lovgivningen følger med
Siden bogen “Den nye deleøkonomi” er kommet på gaden, har vi haft folketingsvalg, og her midt i et regeringsskifte og ny regeringsdannelse er det vigtigt at opfordre politikerne til at have fokus på både de muligheder og udfordringer, der ligger i deleøkonomien og dens hastige fremmarch. Kun på den måde kan politikerne sikre, at lovgivningen, så vidt muligt, følger med udviklingen. Jeg er ikke naiv og ved godt, at lovgivningen nok altid vil være nogle skridt bagud, men når der lovgives om områder, der berøres af deleøkonomien, er det vigtigt at se det fulde billede og de fremtidige perspektiver, som åbner sig.

 

Afklaring på nogle områder, men udeståender andre steder
Ift. nogle områder er der allerede afklaring. F.eks. kan alle leje deres bolig ud via f.eks. AirBnB uden at skulle betale skat op til et vist beløb, ligesom man heller ikke skal betale skat af indtægter fra f.eks. samkøringstjenesten Gomore, da udgiftsgodtgørelse ved samkøring ikke er skattepligtig. Men hvad med dem, der ikke lejer boliger ud eller tager en “blaffer anno 2015” med i vognen, men i stedet f.eks. er chauffører for Über eller tilbyder opbevaring i den garage eller kælder, der alligevel står tom. Hvordan sikrer man, at de indtægter beskattes? Og hvordan kommer vi i fremtiden til at forholde os til de “digitale daglejere”, der tjener deres penge ved at arbejde for andre via forskellige tjenester, men som på ingen måde er dækket af overenskomst, forsikring, pension eller sygedagpenge?

 

Deleøkonomien spås at være 384 mia. dollars værd i 2025
Ovenstående er nogle af de ting, som politikerne bør kigge på, så snart regeringsdannelsen er på plads. Og man bør helt sikkert rådføre sig med nogle af de eksperter, der arbejder med disse områder og som forstår perspektiverne i den nye deleøkonomi. Kun i et tæt samarbejde mellem de førende digitale eksperter og politikerne, kan vi sikre, at lovgivningen ikke lukker for alle disse nye muligheder, men i steder omfavner dem og gør Danmark til et deleøkonomisk foregangsland. Ifølge omtalte rapport fra Boston Consulting Group, så spås deleøkonomien at nå en størrelse på 384 mia. dollars i 2025. Det er en vækst, som Danmark gerne skulle have en andel i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *